Kaffens historie - chezENGH
Her finner du oppskrifter på våre beste matretter, kaker og bakst!
4322
post-template-default,single,single-post,postid-4322,single-format-standard,bridge-core-2.2.8,qode-page-transition-enabled,ajax_updown,page_not_loaded,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode_popup_menu_push_text_right,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-28.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive
Espresso

Kaffens historie

Den internasjonale kaffedagen markeres hvert år sist i september. Og som seg hør og bør på slike markeringer er det tid for ta et tilbakeblikk i historien. De fleste kjenner den myteomsangte historien om hvordan kaffe ble oppdaget. Tilbake i det niende århundre oppdaget den etiopiske geitepasseren Kaldi hvordan geitene hans danset rundt, full av energi, etter å ha spist de røde bærene til det han kjente som kaffeplanten. Drevet av nysgjerrighet og undring over dyrenes oppførsel samlet Kaldi inn noen av de magiske bærene, og tok de med til nærmeste trollmann. Trollmannen kastet bærene på bålet. Aromaen som da kom fra bålet av de brente bønnene var så berusende at de raskt ble sanket inn, brent, kvernet og blandet med varmt vann: verdens første kaffe er servert!
Espresso

Til Italia

Kaffen kom til Italia fra Ottoman-empiriet under handelen med Venezia på midten av 1600-tallet. I 1645 åpnet det første kaffehuset dørene i Venezia. Det var en italiener som etablerte den første caféen i Paris. Over kanner med varm kaffe filosoferte Voltaire, Rousseau og Diderot seg frem til det som ble  begynnelsen på den franske opplysningstiden.

Kaffehus

Kaffehusene spredte seg som ild i tørt gress utover Europa, og ble et samlingspunktet for sosiale aktiviteter. Englands første kaffehus åpnet i Oxford i 1650, og allerede i 1675 fantes det over 3.000 kaffehus i England.

Tavernaer hadde vært et kjært samlingspunkt for forretningsfolk i mange år allerede, men det skal ikke stikkes under en stol at forretningene ble dårligere og dårligere etter et stadig større inntak av ale utover kvelden.

Først på midten av 1700-tallet dabbet interessen for kaffe av, og teen fikk sitt inntog i de engelske tavernaer.

CoffeeHouseLondon
A morning gossip in the Coffee Room of the Old Cock Tavern, London
Espressobønner

Espresso

I 1901 kom den første patenten på espressomaskinen som presset kokende vann og damp gjennom kvernet kaffe og ned i koppen. Dessverre ga den høye temperaturen på dampen en brent bismak, men rundt 1940 ble stempel-maskinen erstattet med damp. Disse nye maskinene holdt vannet i rett temperatur. Espressonavnet stammer fra italiensk og stammer fra metonde som benyttes til å tilberede kaffen. Den tilberedes i ekspressfart, og derfor heter denne fyldige aromatiske drikken espresso. På espressobar i Italia hører du ikke italiernerne bestille espresso, men en kaffe, da mener han selvsagt kaffe tilberedt på espressometoden.

Det interessante med espresso er at det er veldig små marginer på å få et perfekt produkt. Dersom vannet renner gjennom de kvernete kaffebønnene for lenge, blir kaffen sur, og for rask vanngjennomstrømming gir for liten tid til å trekke ut alle de 800 smakskomponentene som finnes i kaffe. Så nettopp det å lage en perfekt espresso handler om mer enn bare å helle varmt vann gjennom kaffen. Dette er et fag som krever presisjon og nøyaktighet.

Pumpedrift

Rundt 1960 har de fleste stempel-maskinene blitt erstattet med pumpedrift, noe som ble standard i espressobarer over hele verden. Kaffedrikking ble et helt nytt marked på 1970 og 80-tallet da standardiserte kaffebar-kjeder ble endret til franchieser. Disse barene utviklet egne, høykvalitetsbønner i egne brennerier, og hadde utstyr av høyeste kvalitet som sikret produksjon av utmerket kvalitetskaffe.

På 1990-tallet begynte forbrukermaskinene å komme. Disse gjorde det mulig å lage kvalitetskaffe i hjemmet. Maskinene består av en høy-volts pumpe som utvikler ern perfekt crema og i tillegg har maskinene egen dyse for damp slik at man kan steame melk. Dermed har enhver husholdning anleding til å lage sin egen espresso, og variere denne med alle de ulike variantene av steamet melk.

2 Kommentarer
  • Pingback:Ukens matblogger: chezENG.no
    Publisert, den 19:05h, 19 januar Svar

    […] En annen lidenskap hos chezENGH er espresso. Vi har like godt kjøpt en liten Gaggia Baby som lager husets espresso og kaffedrikker. En sterk espresso er påkrevet til denne smakfulle kaka. Dersom du er interessert i kaffe finner du mer i artikkelen Kaffens historie. […]

  • Pål
    Publisert, den 21:55h, 29 september Svar

    Ble det tid til en god kaffe idag?

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: