Denne klassiske curryen er egentlig fra Thailand, men den er kraftig påvirket av indisk matlaging, så den får være med i India-kategorien.
Det finnes hundrevis av varianter av denne oppskriften, det eneste alle har til felles er massaman curry paste, nøtter og poteter. Massaman curry paste kan lages hjemme, men den fra butikken fungerer helt fint. Oppskriften under er en blanding av tre-fire forskjellige vi fant på internett, tilpasset til de ingrediensene vi fant i Delhi.
Massaman curry skal egentlig lages med oksekjøtt, men lammekjøtt eller til og med kylling fungerer også fint.
Ingredienser
- 500 g grytekjøtt av okse, lammekjøtt eller kyllingfilet i 2 cm store terninger
- 2 ss massaman curry paste
- 2 ss peanøttolje (eller annen olje)
- 5 stk grønn kardemomme
- 2 kanelstenger
- 2 stk stjerneanis eller 1 ts anisfrø
- 2-3 løk i 2 cm store biter eller 6-8 sjalottløk
- 400-500 ml kokosmelk
- ca 2,5 dl vann
- 1½ ts asiatisk fiskesaus
- 2 poteter i 1,5 cm store terninger
- ¹⁄3 ss tamarind-paste
- 1 ss palmesukker eller brunt sukker
- 4 ss usaltede peanøtter eller cashewnøtter
- Evt. en håndfull fersk thai-basilikum
[hr]
Slik gjør du
Bland sammen curry paste og 1 ss olje
Ha dem i en plastpose sammen med kjøttet og bland godt
Legg til side
Varm 1 ss olje i en stor gryte
Tilsett kardemomme, kanelstenger og anis og stek i 40 sekunder
Tilsett løk og stek til løken er gyllenbrun
Tilsett kjøttblandingen
Brun kjøttet i ca 2 minutter
Rør godt slik at kjøttet dekkes av krydderne
Tilsett halvparten av kokosmelken og fiskesaus
Hell på vann slik at kjøttet såvidt er dekket
Kok opp
Skru varmen helt ned, legg på lokk og la koke i 1-1,5 timer. Hvis du bruker storfekjøtt skal det være kanske mørt før neste steg
Tilsett resten av kokosmelken, poteter, nøtter, tamarind, sukker og halvparten av basilikumen
Rør godt
Smak til med mer fiskesaus hvis det ikke er ikke salt nok
Legg på lokk og la koke i en halv time til
Sjekk at potetene er gjennomkokt. La eventuelt koke uten lokk i noen minutter for å få en tykkere saus
Server med jasmin- eller basmatiris.
Ingen kommentarer