Ferskt brød hver dag? Gösta Nilsson, startet bakeri- og kafévirksomhet på 50-tallet, sammen med sin hustru, Greta. Stedet var Älvsbyn i Sverige. Greta laget smørbrød, og en av utfordringene var å beregne hvor mange smørbrød det ville gå i løpet av en dag. For å slippe svinn prøvde Greta å fryse ned smørbrødene. Ektemannens frysevennlige Älvsbykake passet utmerket, og ett av smørbrødene, med røkt reinsdyrkjøtt som pålegg, ble en umiddelbar suksess. Greta døpte sin kulinariske ide Polar Sandwich, forløperen til den velkjente Renklemman. Greta hadde funnet opp verdens første dypfryste smørbrød, og takket være henne oppstod navnet Polarkaka, som senere ga navnet til bedriften Polarbrød.
Ingredienser
- 5 dl vann
- 50 g margarin
- 50 g fersk gjær
- ½ dl sirup
- 1 ts salt
- Ca 16 dl siktet rugmel
Steg for steg
Sett ovnen på 275 º C, og sett inn en stekeplate så den blir varm. Bakepapir skal ikke brukes. Alternativt en stekestein
Varm vannet til 37 ºC og tilsett det romtempererte margarinen i terninger
Smuldre gjæren i bakebollen
Tilsett degvæske, sirup, salt og rugmel
Spar 1 dl av melet til utbakingen
Arbeid degen jevn og glatt, og strø over litt mel
Dekk til deigen og sett den lunt til heving i 30 minutter
Kna degen smidig på et melete bakbord
Del degen i 2 deler og rull ut i lengder
Skjær hver lengde opp i 10 biter
Kjevle ut hver del til en rund kake, ca. 15 cm i diameter
Prikk kakene eller bruk en lefsekjevle
La kakene etterheve på bakebordet i 10 minutter
Bak brødet i flere omganger
Ta den varme stekeplaten ut av ovnen
Legg 3 brødkaker av gangen på det varme, usmurte stekebrettet. Ikke bruk bakepapir
Stek i nedre del av ovnen i ca. 3 minutter
Ta brødene av stekebrettet, og vær rask med å legge på nye brød på det varme stekebrettet
La polarbrødene avkjøles på rist under et bakehåndkle
Ingen kommentarer