Hverdagsvafler - chezENGH
Her finner du oppskrifter på våre beste matretter, kaker og bakst!
6044
post-template-default,single,single-post,postid-6044,single-format-standard,bridge-core-2.2.8,qode-page-transition-enabled,ajax_updown,page_not_loaded,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode_popup_menu_push_text_right,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-28.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive
Vafler

Hverdagsvafler

Vafler er alltid en suksess her i huset. Denne oppskriften hiver du kjapt sammen, og selvom den helst skal hvile noen timer kan den fint brukes med en gang.

Vaffeldagen 25. mars har svensk opprinnelse, og datoen er langt fra tilfeldig. 25. mars er nemlig den dagen da man tradisjonelt har feiret Marias budskapsdag – altså den dagen Maria fikk beskjed av engelen Gabriel om at hun var gravid med Jesus. Men hva har det med vafler å gjøre?

Forklaringen skal være at Maria i tidligere tider ble omtalt som ”vår fru”. Budskapsdagen var ”vårfrudagen” – og det ble altså til ”våffeldagen”. Et slags bevis på at det er sant er at folk i Skåne ikke fikk den samme tradisjonen. Og der heter dagen ”fruedag”, som på dansk. En like sannsynlig forklaring kan kanskje være at det i slutten av mars begynte å bli litt mer tilgang til både egg og melk etter mange magre vintermåneder, og at feiringen av denne dagen var en kjærkommen anledning til å kose seg litt. Kilde:vaffeldagen.no

[box type=»info»]Begynnelsen til vafler kan spores helt tilbake til det gamle Hellas. Grekerne stekte flate kaker mellom to varme metallplater, som hadde varmeisolerende håndtak av tre. Denne måten å steke på spredte seg gjennom middelalderen til store deler av Europa. De første egentlige vaffeljern ble laget i Tyskland og Nederland på 1300-tallet. Dyktige håndverkere smidde jern som hadde det karakteristiske vaffelmønsteret. Vaflene ble vanligvis laget av bygg, og ble stekt over åpen ild eller i ovn. Jernene ble etter hvert utstyrt med emblemer, våpenskjold og ornamenter, og var mest vanlige i den mer velstående delen av befolkningen. Det første elektriske vaffeljernet ble laget i USA i 1911. Det var ganske avansert for sin tid, og hadde termostat for at vaflene ikke skulle bli svidd. Kilde:vaffeldagen.no[/box]

Ingredienser

  • 330 g hvetemel
  • 1⁄2 ts salt
  • 180 g sukker
  • 1 ts bakepulver
  • 1⁄2 ts malt kardemomme
  • 300 g egg (5 stk)
  • 5 dl melk
  • 3 dl vann
  • 120 g smør

Steg for steg

Bland mel, salt, sukker og bakepulver i en bolle
Lag
en grop i melet og knekk eggene i gropen
Tilsett
litt og litt av melken samtidig med at du visper
Fortsett
å vispe til du får en jevn røre
Hell
i vann og rør om
Tilsett
det smeltede smøret og visp godt sammen
Dekk
til bollen med et bakeklede og la røren hvile i kjøleskap over natten eller i romtemperatur i 4-5 timer dersom du har dårlig tid.
Stek vaflene i vaffeljern, smør jernet de to første rundene

[box type=»note»]Navnet vaffel kommer fra det nederlandske ordet wafel. I middelalderens Europa var det vanlig at folk skaffet seg en ekstra inntekt ved å selge vafler utenfor kirkene ved forskjellige høytider. Kampen om de beste salgsplassene var hard. Så hard at kong Charles IX av Frankrike på slutten av 1500-tallet innførte en vaffel-lov, som fastslo at det skulle være minst 4 meter mellom salgsbodene. Den hjerteformede vaffelen som vi er vant til er en skandinavisk variant som antagelig opprinnelig kom fra Tyskland. I andre land er det vanlig med vafler som er firkantede, store og runde eller formet som et kakestykke.Kilde:vaffeldagen.no[/box]

Ingen kommentarer

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: