Butterdeig er enkelt å lage. Det krever litt jobbing, men er ikke vanskelig å få til. Butterdeig lages ved å kjevle ut en deig laget av mel, vann og meierismør. Deretter smører en ut bakefett, som smør eller margarin, på deigen. Lagene blir lagt oppå hverandre og kjevlet videre. Så kjevles deigen ut, og brettes på nytt. Dette gjentas til man har lagt mange lag med deig og smør oppå hverandre. Det er enklest å få til når smøret er avkjølt siden smøret da ikke flyter for mye ut under kjevlingen.
INGREDIENSER
Deig
- 500 g hvetemel
- 300 g vann
- 5 g salt
- 400 g smør/margarin
STEG FOR STEG
Deig
Kjevle smøret til et kvadrat, 2 cm tykk og ca. 20 x 20 cm.
Legg smøret på bakepapir og i kjøleskapet til avkjøling
Hell alt melet på en benk
Lag en grop i melet
Hell vannet i gropen
Tilsett saltet
Bruk fingrene til å blande deigen
Bruk sirkelbevegelser i vanngropen og ta med mer og mer mel til du får en fast deig
Tilsett eventuelt mer mel for å gjøre deigen fast
Fortsett å kna deigen for å frigjøre gluten – du ser at det danner seg tynne tråder i deigen.
Form deigen til en klump
Lag to snitt i deigen som et kryss
Brett de fire delen til hver sin side, og skyv hver kvadrant utover mot sidene
Kjevle disse fire «tungene» fra midten og ut til hver side slik at du får en sjøstjerne med en klump av deig i midten
Legg smøret i midten av deigen, oppå klumpen i midten.
Brett de fire tungene oppå smøret. Pass på å tette godt i hjørnene slik at smøret ikke tyter ut
Tilpass deigen slik at den dekker smøret ved å strekke litt i den
Start kjevleprosessen ved å slå med kjevla på deigen slik at smøret løser seg opp.
Klem kjevlen forsiktig ned i deigen for å trykke den utover benken
Kjevling
Kjevle deigen utover i lengderetning til et rektangel på ca. 60 x 20 cm
Snu deigen 90 grader
Børst av mel på overflaten av deigen
Brett to ganger, slik at du får et kvadrat på 20 x 20 cm.
Børst av mel på overflaten av deigen
Gjenta kjevleprosessen 3 ganger
Butterdeig kan fryses eller oppbevares i kjøleskap til neste dag.
Ingen kommentarer