Sushi er slett ikke vanskelig å lage hjemme på kjøkkenbenken. Har har vi satt sammen et knippe forslag som du lager på 1-2 timer. Sushi er japansk og betyr egentlig marinert ris. Det mest vanlige er å marinere den ferdigkokte risen i eddik. Det er en vanlig misoppfattelse at all sushi inneholder eller består av rå fisk. Rå fisk er en viktig ingrediens, men brukes ikke i all sushi. Sushi kan også for eksempel frityrstekes (Tempura).
Mange av råvarene får du fatt på i de fleste dagligvarebutikker i Norge. Har du en god fiskebutikk i nærheten, så har du sikret deg det meste av det du trenger for å lage sushi. chezENGH bruker gjerne lørdagene til å lage ferdig maten. Da har vi alle tid til å kose oss med matlagingen, og ikke minst involvere de minste i huset.
- 1 dl Kikkoman soyasaus
- 1 dl teriakisaus
- ½ dl Ketjap manis
- 2 ss ristede sesamfrø
- ½ ts chilipulver
- 1 ts finrevet ingefær
- 1 ss hakket koriander
- 1 ss limesaft
- 1 ss hakket hvitløk
Ha sesamfrøene i en stekepanne og varm de opp så de blir gyllne
Riv ingefær på et fint rivjern
Finhakk koriander
Skjær hvitløken i fine biter
Bland alle ingrediensene i en bolle
Sett bollen til side, og gjerne i kjøleskap mens du lager resten
- 5 dl sushi-ris
- 2 ss sukker
- 2 ts salt
- 0,8 dl riseddik
- 8 dl vann
Mens du blander ris og eddik bør du avkjøle risen. For å redusere fuktigheten kan du bruke en vifte eller hårføner. Best resultat får du med en trebolle (sushi oke) for å blande og avkjøle risen.
Bland sukker, salt og riseddik i en liten kasserolle
Kok forsiktig opp under omrøring
Rismarinaden er ferdig når alt er oppløst
Sett marinaden til avkjøling
Skyll risen godt i kaldt vann 3-4 ganger, og sil godt av ved siste skylling
Tilsett ris og vann i en kasserolle
Kok på lav varme i 15 minutter
Ta kasserollen til siden, og la risen trekke i 10 minutter
Hell vannet av risen
Ha risen over i en form
Tilsett litt av marinaden og vend den forsiktig inn
Risen må ikke bli for fuktig, prøv deg frem med litt om gangen
Avkjøl risen i romtemperatur
Dekk til med et fuktig kjøkkenhåndkle for å hindre at risen tørker
- 200 g laksefilet, uten skinn og bein
- 200 g kveitefilet, uten skinn og bein
- 200 g tunfiskfilet, uten skinn og bein
- 8 stk kamskjell
Ta vare på restene du får når du skjærer fisken. Denne kan du bruke i maki, og til en deilig tartar.
Skjær ut et jevnt stykke av fiskenfiletene, fire fingerbredder bredt
Skjær stykket i skiver, 2-3 mm tynne skiver på skrå, omlag to fingerbredder brede
Legg fiskestykkene kaldt, gjerne på is mens du holder på
Skjær hver kamskjellmuskel i to
Skjær hver av de halve bitene nesten helt i gjennom så de blir dobbel så store når de brettes ut
is frem til du skal bruke den
Sushi er jo først og fremst marinert ris. Så i grunn kan du fylle en maki-sushi med hva du måtte ønske av dine favoritt grønnsaker, eller annet. For å binde bitene sammen bruker man gjerne litt chillimajones for å holde bitene sammen før maki-sushien rulles.
Skjær opp og klargjør alle ingrediensene så går det kjapt å sette det hele sammen.
- Avokado
- Agurk
- Vårløk
- Stekt lakseskinn
- Mango
- Crabstick
- Chillimajones
- Sesamfrø
- Gressløk
- Lodderogn (egg)
Del avokadoen i to
Ta ut steinen
Skjær avokadoskiver fra ytterst mot skallet, og i hele fruktens lengde, ca 3-4 mm tykke
Del en slangeagurk på langs
Skrap ut steinene og det myke i midten med en teskje
Kutt agurken til 10 cm lange stykker
Del hver halvdel i 4 biter
Fra du renset fisken har du kanskje igjen noe lakseskinn. Når du freser dette lett i pannen blir det chrispy og knaser godt mellom tennene.
- Fisk
- Grønnsaker
- Chillimajones
- Wasabi
- Nori
- Bambusmatte
- Fuktig klut
- Bolle kaldt vann og riseddik (2 ss/dl)
- Kokkekniv
- Klingfilm
Legg bambusmatten i en glidelåspose
Åpne posen med nori så du har de for hånden. Husk at nori blir myke når de blir fuktige.
Ha en fuktig klut for hånden til å tørke av hendene og redskap du bruker
Fyll en bolle med kaldt vann til å skylle hendene i
Finn fram en lang kokkekniv for å skjære opp makisushi
Sett fram klingfilmen. Du bruker den når du deler opp makirullen
Sett chillimajonesen og wasabien innen rekkevidde
Ta fisk og andre re skal brukesåvarer ut av kjøleskapet, men kun litt om gangen, slik at du holder de ferske råvarene kalde til de skal brukes
Nigirisushi, «håndpresset sushi» består av en avlang klump sushiris som klemmes til en oval ball i håndflaten. Toppen draperes over risballen. Det er vanlig å servere nigirisushi med en bit wasabi. Toppingen er vanligvis fisk, som laks, tunfisk eller kveite.
Nigiru på japanske betyr å gripe. Nigiri lages med hendene, ved at du griper om ris og garnityr.
- Fiskefiletene
- Kamskjellene
- Wasabi
- Soyaolje
Den perfekte nigirisushi-biten er ikke for tettpakket, eller for løst pakket, men har korrekt mellomrom mellom riskornene. Den skal falle lett fra hverandre når den kommer i munnen, men ikke når den klemmes sammen med spisepinner.
Start med å dyppe hendene i vannbollen, og fordel vannet utover håndflatene
Legg en fiskefilet på tvers i venstre håndflate
Ta en klump med ris i høyre hånd
Bruk høyre pekefinger til å «ta med deg» litt wasabi
Stryk wasabien i lengderetning over fiskestykket du har i venstre hånd
Plasser risen oppå, med wasabi som lim mellom ris og fisk
Tilpass mengde ris (ca 1 ss) ved å knipe av det du ikke trenger
Form en skål av venstre håndflate, mens du klemmer risen ned med høyre pekefinger
Snu nigiri-stykket rundt, og over i høyre hånd
Plasser nigiri-stykket mellom høyre tommel og pekefinger
Legg den tilbake i venstre håndflate, denne gangen med fisken øverst
La høyre tommel og pekefinger gli over fisken, og ned langs sidene på risen
Plasser to fingre i bredden oppå fisken for å skape perfekt avstand
Klem lett sammen, rundt nigirien med venstre håndflate
Gjenta, og bruk fingrene flittig, og vend nigiri-stykket flere ganger til det får en perfekt form
Nigirien er klar
Etter vår smak skal nigiri serveres umiddelbart, mens risen fortsatt er lunken, men fisken er kald. Da kommer smakene best fram.
- Nori
- Sushiris
- Sesamfrø
- Bambusmatte
- Fisk (restekapp)
- Agurk
- Avokado
- Chillimajones
- Klingfilm
En variasjon til tradisjonell Maki med Nori ytterst ble unnfanget i USA for å skjule nori, som noen av kunden syntes var ekkelt å se. En omvendt make ble løsningen, der risen ligger ytterst.
Legg et noriblad på arbeidsflaten
Ta en neve med ris, og fordel den utover noribladet. Pass på ikke å presse risen for hardt
Dryss på med sesamfrø
Herfra er det kun fantasien som setter begrensninger. Vi har noen favoritter og eksempler listet under.
Plasser fyllet over hele rullens lengde på den delen av risen som er nærmest deg
Ta på chillimajones (om ønskelig)
Rull makien sammen
Bruk bambusmatten til å klemme rullen sammen mot slutten slik at den får en fin, rund fasong
Legg et lag med klingfilm over makirullen
Skjær av endene slik at de blir pene og rette
Vask av kniven mellom hvert kutt
Del maki-rullen på midten
Del hver halvdel i fire like deler, til sammen 8 maki-stykker
Avocado
- Avocado
- Agurk
Tofu
- Avocado
- Vårløk
- Chillimajones
Laksemaki
- Laks
- Avocado
- Vårløk
Crabstick
- Crabstick
- Avocado
- Vårløk
Spicy tuna
- Tunfisk
- Chillimajones
- Vårløk
Scampi
- Kokt scampi
- Avocado
Ingen kommentarer