Kanel i svingane, kanelbolle, kanelsnurr og skillingsbolle. Kjært barn har mange navn. Skillingsbollen har sitt opphav i Bergen. Det var hanseatene som brakte skillingsbollene til Bergen. Den opprinnelige skillingsbollen inneholdt også rosiner. Da krigen kom, ble det vanskelig å skaffe ingredienser til boller, og rosiner var helt umulig å få tak i.
Siden har skillingsbollene blitt laget uten rosiner. Navnet kommer fra den gamle skikken å gi brød- og kakesorter navn etter prisen. En skillingsbolle kostet opprinnelig en skilling stykket.
Her i huset er min gamle skulekjøkken-oppskrift på kanel i svingane en høydare. De, altså kanel i svingane, er på lik linje med gjestene fast inventar til bursdager. Visste du forresten at denne populære bollen har sin egen merkedag? I Bergen feirer den tradisjonelle sukker- og kanelbollen den 7. juni.
Ingredienser
– Gir 12 kanel i svingane
- 25g fersk gjær ev. 6 g tørrgjær
- 2 dl melk
- 300 g hvetemel
- 70 g sukker
- 1/2 ts kardemomme
- 22 g margarin
Fyll
- margarin
- sukker
- kanel
- 1 egg til pensling
- perlesukker
[hr]
Femgangsmåte
Bland fingerlunket melk (37 °C) sammen med gjæren
Tilsett smeltet margarin
Hell i de tørre ingrediensene
Elt deigen på lav hastighet i kjøkkenmaskin med eltekrok – du skal elte til du ser fibertråder i deigen
Hev under klede til dobbel størrelse
Sett stekeovnen på 180 ºC
Kjevle ut deigen til et rektangel
Smør margarin utover rektangelet
Strø sukker og kanel over det hele
Rull rektangelet fra langsiden til du har en lang pølse
Del «pølsedeigen» i 12 like deler
Legg hvert kanel i svingane-emne på et bakebrett med bakepapir
Etterhev under klede i 30-40 min
Pensle kanel i svingene med egg
Strø perlesukker over
Stek midt i ovnen til de er gylne
Avkjøl på rist
Pingback:Ukens matblogger: chezENG.no
Publisert, den 19:05h, 19 januar[…] veldig populært her i huset. Siste barnebursdag serverte vi pizzasnurrer, en variasjon av kanel i svingane, med pizzagarnityr i stedet for sukker og […]