Denne retten har ingenting med datamaskinen Mac å gjøre. Mac & cheese er en av chezENGH´s favorittretter fra USA; macaroni og ost. Denne tradisjonelle fredags-kos-retten er enkel å lage, og du bruker ikke mer enn 30 minutter på den.
chezENGH har nok lekt litt med grunnoppskriften, så i vår variant finner vi både Jarlsberg, og Port Salut. Appropos ost. Her kan du selv ta det du måtte ha av rester i skapet. Vi fant frem en gammel cammebert fra sist helg, og litt blåmuggost. Vær forsiktig med saltet i retten om du benytter saltholdige oster. Smak deg frem når du tilsetter salt mot slutten av tilbredningen av ostesausen.
Råvarer til 6 personer
- 5 ss smør, hvorav 2 ss smeltet
- 3 ss hvetemel
- 7 dl helmelk, oppvarmet
- 1 dl fløte (ev. helmelk)
- 75 g Gryuére
- 60 g Jarlsberg
- 60 g Port Salut
- 2 ss olivenolje, kaldpresset
- 2 medium grønne squash i skiver
- 1 kg tørr macaroni
- 100 g terninger av baguetter, brioche eller annet hvitt brød
[hr]
Forvarm stekeovnen til 220 °C
Sett en stor kjele med vann til koking
Riv opp osten, ev. skjær i terninger
Smelt 3 ss smør i en stor kjele på middels varme (smøret skal ikke bli brunt)
Visp inn melet, og rør til en jevn masse
Spe med melken, litt og litt av gangen for å unngå klumper
Tilsett fløten (ev. melken) og gi det et oppkok
Småkok i 5 minutter mens du rører godt så sausen ikke svir seg
Rør inn osten
Smak til med salt og pepper
Varm opp en stor stekepanne.
Hell i olivenolje
Ha litt salt i det kokende vannet
Hell macaroni i det kokende vannet og kok til al dente etter instruksjoner på pakken
Stek den grønne squashen til de er gyldne i 4-5 minutter)
Hell vannet av den ferdigkokte macaronien
Bland macaronien og squashen inn i den varme sausen og bland godt
Hell blandingen over i en ildfast form
Rør sammen brødbitene i 2 ss smeltet smør i en bolle
Fordel brødblandingen på overflaten av Mac & cheez´en
Stek midt i ovenen til osten bobler og brødet er gyldent – omlag 10-12 minutter.
Ingen kommentarer