Fraisier - chezENGH
Her finner du oppskrifter på våre beste matretter, kaker og bakst!
2207
post-template-default,single,single-post,postid-2207,single-format-standard,bridge-core-2.2.8,qode-page-transition-enabled,ajax_updown,page_not_loaded,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode_popup_menu_push_text_right,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-28.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive
Fraisier

Fraisier

Hva er vel mer 17. mai enn fargene rødt hvitt og blått? Da passer denne kaken perfekt på festbordet, og den smaker herlig friskt, stappfull av jordbær. Denne kaken har vi importert fra Frankrike, og laget vår egen variant av den populære jordbærkaken. «Un fraisier» er fransk og betyr et jordbær og passer perfekt i månedene mai og juni. Det sies at det er 259 kcal i et stykke fraisier… Jeg tar vel et stykke eller to på nasjonaldagen og faller til ro med at bunaden passet i år også.

Varianter av kaken

Den firkantede kaken på bildet er en ekstra stor versjon som bruker 3 x denne oppskriften. Følger du oppskriften slik den er skrevet fyller du en springform på 22 cm for kakebunnen, og monterer kaka i en form med tilsvarende diameter.

 wpid-DSC_0572.jpg 

Kakebunn

  • 5 egg, tempererte (300 g)
  • 150 g sukker
  • 150 g hvetemel
  • 1 ts bakepulver

Sett stekeovnen på 170 ºC
Visp
egg og sukker til eggedosis
Vend mel og bakepulver forsiktig inn
Hell deigen i formen. ca. 3 cm opp på kantene. Du skal få to kakebunn-høyder ut av denne deigen.
Stek bunnen til den er gyllenbrun i ca. 30 minutter

Crème mousseline som fyll i kaken

  • 5 dl melk
  • 150 g sukker
  • 60 g maisenna
  • 4 eggeplommer
  • 250 g usaltet smør

Varm halvparten av melken i en kjele
Bland maisenna sammen med den andre halvparten av melken
Pisk sammen eggeggeplommer og sukker
Hell den varme melken over de piskede eggeplommene
Tilsett maisenna-melken og rør godt.
Hell blandingen tilbake i kjelen
Kok i 2 minutter mens du rører godt hele tiden. Kok og rør til kremen er glatt og smidig.
Tilsett halvparten av smøret og rør til det blir en jevn krem
Avkjøl kremen.

Før du fortsetter  kremen ha samme temperatur som resten av smøret. Du kan helle kremen utover et stekebrett for at den skal kjølne raskere.

Ha det romtempererte smøret i en kjøkkenmaskin med vispeverktøy
Start vispingen, og tilsett smørkremen litt og litt av gangen
Visp til kremen får en luftig og glatt konsistens

wpid-DSC_0396.jpg   wpid-DSC_0385.jpg   Fraisier

Sukkerlake

  • 100 g vann
  • 50 g sukker
  • 1 vaniljestang

Kok opp vann og sukker
Snitt vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Spar veniljestangen til pynt på toppen av kaken
Avkjøl
Tilsett frøene fra vaniljestangen i laken

Montering

  • 250 g jordbær

  

Skjær kakebunnen i to og legg den ene delen nederst i formen
Dynk kakebunnen med lake
Kutt jordbærene i to og sett dem langs innsiden av kanten i en rund form – Skjær rett over der stilken sitter så den nedre delen blir flat.
Smør smørkrem langs sidene, slik at jordbærene dekkes
Legg på et tynt lag smørkrem oppå kakebunnen i midten
Fyll midten av kaken med halve jordbær
Legg på krem i midten slik at jordbærene så vidt dekkes
Plasser den siste kakebunnen i midten
Smør resten av kremen utover den siste kakebunnen for å lage en jevn overflate
Sett kaken i kjøleskapet i minst 3 timer. La den stå i formen.

Pynt

  • Marsipan
  • Jordbær
  • Rips
  • Blåbær
  • Kakao
  • Melis

 wpid-DSC_0387.jpg 

Dekk toppen av kaken med et tynt marsipanlokk og skjær det over kanten av kakeformen med en kjevle
Varm forsiktig opp yttersiden av springformen med hendene eller en brenner slik at den løsner og kan trekkes av kaken
Legg friske bær på toppen
Dryss forsiktig på et tynt tynt lag med kakao og gi det et lite melisdryss

wpid-DSC_0409.jpg

Ingen kommentarer

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: