chezENGH elsker focaccia! Dette flate, ovnsbakte italienske brødet minner litt om pizza, men har også fyll inne i selve deigen. Tradisjonelt skjæres focacciaen i passe store couvert-biter som serveres på fat, men hvorfor ikke lage en variant som porsjonsbrød? På denne måten blir det ingen kamp om focacciabitene.
Focaccia kommer opprinnelig fra i Italia og fylles tradisjonelt med olivenolje, maldonsalt, og noen ganger urter. Variasjonene er uendelige. Vi har smakt varianter både med løk, ost og kjøtt samt en rekke ulike grønnsaker. Focaccia passer perfekt til salater, grillmat, supper og er det perfekte tilbehøret i nesten alle anledninger. Du kan også servere focaccia som en rett i seg selv, med en frisk salat til.
8 minifocaccia
- 4 ss olivenolje, pluss ekstra til pensling
- 700 g hvetemel, pluss ekstra til utbaking
- 1 ts salt
- 1 pose tørrgjær
- 5 dl lunket vann
- 200 g grønne eller svarte olivener, stenfrie og delt i 2
På toppen
- 1 rødløk, i skiver
- 4 ss olivenolje
- 2-3 ts havssalt
- 2 ss friske timianblad
[hr]
Sikt mel og salt i en bolle
Rør inn tørrgjæren
Hell på vann og olje
Bland til du får en deig
Legg deigen på en lett melet arbeidsbenk
Kna den i 5 minutter
Hell en skvett olivenolje i en bolle – fordel den utover sidene der deigen vil komme under hevingen
Legg deigen i bolleen
Dekk til og la deigen stå lunt til den er dobbel størrelse (1 – 1½ time)
Del deigen i 2
Kna halvparten av olivene inn i deigen
Del hver halvpart i 4 leiver
Form hver leiv til en sirkel
Legg deigemnene på en stekeplate
Trykk fingrene dypt ned i deigen, slik at det blir fordypninger i deigen der fingrene har vært
Fordel rødløk og resten av olivene over deigemnene
Drypp litt olivenolje over
Dryss havsalt på toppen sammen med og timianblader
Dekk til deigemnene for etterheving
La deigen stå til etterheving i 30 minutter
Sett stekeovnen på 190 ºC
Stek i 20-25 minutter til de er gyllenbrune
Avkjøl på rist før servering
Ingen kommentarer