Lussekatter - chezENGH
Her finner du oppskrifter på våre beste matretter, kaker og bakst!
4686
post-template-default,single,single-post,postid-4686,single-format-standard,bridge-core-2.2.8,qode-page-transition-enabled,ajax_updown,page_not_loaded,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode_popup_menu_push_text_right,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-28.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive
Lussekatter

Lussekatter

Lussekatter er det tradisjonelle bakverket som hører til Lucia-feiringen. Skikken kommer opprinnelig fra Sverige, men tradisjonen er også tatt opp og gjort til en fast matskikk i førjulstiden i Norge. Luciadagen er til minne om den sicilianske helgene Sankta Lucia. St. Lucia feires i stor stil i Italia spesielt på Sicilia. Dagen til minne om Lucia har egentlig ingen ting med jul eller advent å gjøre. Vi pleier å se på markeringen som en førjulsmarkering, men det er altså feil.
Hos chezENGH startet mor i huset allerede som tiåring å bake lussekatter og lånte fars altfor store hvite skjorte og dro ut tidlig på morgenen 13. desember og sang Luciasangen til klasseforstanderen. Nå med små barn i hus, er det barnehagen som hjelper oss å huske denne dagen og som også markerer den så fint med luciatog, lussekatter og vakre barnesanger. chezENGH har i år bestemt seg for egen Luciafeiring med lussekatter til frokost og kanskje blir det også et lite Luciatog i nabolaget.

Ingredienser

  • 1 liter melk
  • 300 g smør
  • 250 g melis
  • 1 gram malt safran
  • 100 g gjær
  • 1,5 kg hvetemel

Pensling

  • 1 egg
  • 1 ss melk

Pynt

  • rosiner

Lussekatter

Fremgangsmåte

Kok  opp melk, smør og melis
Ta  kjelen av platen og rør i safran
Avkjøl blandingen til den er fingervarm (37°C)
Rør  gjæren ut i væsken
Ha  melet og ha i en kjøkkenmaskin med eltekrok
Hell  væsken i melet, litt om gangen
Elt  deigen til den er smidig.

Hev deigen hvis du ønsker, eller start med en gang med å trille ut deigen og forme Lussekatter.

Lussekatter  Lussekatter  Lussekatter

Legg  lussekattene på bakepapirdekkede stekeplater.
La  de heve lunt i 1 time
Sett  stekeovnen på 230°C
Pynt  med rosiner og pensle over med egg som er lett pisket sammen med litt vann
Stek  lussekattene midt i ovnen i 7-10 min, til bollene er gylne og gjennomstekte

Ingen kommentarer

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: