Lussekatter er det tradisjonelle bakverket som hører til Lucia-feiringen. Skikken kommer opprinnelig fra Sverige, men tradisjonen er også tatt opp og gjort til en fast matskikk i førjulstiden i Norge. Luciadagen er til minne om den sicilianske helgene Sankta Lucia. St. Lucia feires i stor stil i Italia spesielt på Sicilia. Dagen til minne om Lucia har egentlig ingen ting med jul eller advent å gjøre. Vi pleier å se på markeringen som en førjulsmarkering, men det er altså feil.
Hos chezENGH startet mor i huset allerede som tiåring å bake lussekatter og lånte fars altfor store hvite skjorte og dro ut tidlig på morgenen 13. desember og sang Luciasangen til klasseforstanderen. Nå med små barn i hus, er det barnehagen som hjelper oss å huske denne dagen og som også markerer den så fint med luciatog, lussekatter og vakre barnesanger. chezENGH har i år bestemt seg for egen Luciafeiring med lussekatter til frokost og kanskje blir det også et lite Luciatog i nabolaget.
Ingredienser
- 1 liter melk
- 300 g smør
- 250 g melis
- 1 gram malt safran
- 100 g gjær
- 1,5 kg hvetemel
Pensling
- 1 egg
- 1 ss melk
Pynt
- rosiner
Fremgangsmåte
Kok opp melk, smør og melis
Ta kjelen av platen og rør i safran
Avkjøl blandingen til den er fingervarm (37°C)
Rør gjæren ut i væsken
Ha melet og ha i en kjøkkenmaskin med eltekrok
Hell væsken i melet, litt om gangen
Elt deigen til den er smidig.
Hev deigen hvis du ønsker, eller start med en gang med å trille ut deigen og forme Lussekatter.
Legg lussekattene på bakepapirdekkede stekeplater.
La de heve lunt i 1 time
Sett stekeovnen på 230°C
Pynt med rosiner og pensle over med egg som er lett pisket sammen med litt vann
Stek lussekattene midt i ovnen i 7-10 min, til bollene er gylne og gjennomstekte
Ingen kommentarer