Suksessterte med sitronkrem og mørk sjokoladeglasur
Suksessterte er en slagerdeilig kake som veldig mange baker hjemme, og det finnes derfor ganske mange lokale varianter. Den serveres for eksempel både med og uten sjokolade. Min suksessterte har mørk sjokoladeglasur. og jeg har også tilsatt litt sitron i kremen for å friske den opp litt. Kaken blir på denne måten ganske annerledes. men den gjør fremdeles suksess.
Mandelbunn
- 280 g mandler
- 190 g melis
- 225 g (7 stk) eggehvite
- 95 g sukker
Steg for steg
Forvarm stekeovnen til 180 °C
Kjør mandler og melis til fint mel i en matprosessor
Pisk eggehvite og sukker til stiv marengs
Vend mandelblandingen inn i marengsen med en slikkepott
Kle en stekeplate med bakepapir og stryk røren utover i et ca. 1 cm tykt lag
Stek bunnen midt i ovnen i ca. 20 minutter
Løft opp et hjørne av bunnen. Slipper det bakepapiret, er bunnen ferdig
Sitronkrem
- 1 dl H-melk
- 1,25 dl nypresset sitronsaft
- 150 g sukker
- 120 g (2 store) egg
- 140 g (7 stk) eggeplommer
- 20 g (ca 2 ss) maisenna
- 150 g usaltet smør i terninger
Pisk sammen eggeplommer, sukker, sitronsaft og det store egget
Bland ut maisenna i melken
Varm opp eggeblandingen på svak varme – rør hele tiden
Hell maisenna-melken over de piskede eggeplommene
Kok i 2 minutter mens du rører godt hele tiden – kok og rør til kremen er glatt og smidig
Tilsett smøret og rør til det blir en jevn krem
Hell kremen i en ren bolle, dekk med plast og sett i kjøleskapet
Montering
Stikk ut 3 mandelbunner med en kakering (evt kakeform) med 20 cm diameter
Sett kakeringen på en flat tallerken og legg en mandelbunn i ringen
Fyll sitronkrem ¹/3 opp i ringen
Legg på et nytt lag mandelbunn
Fyll sitronkrem ²/3 opp i ringen, og legg på det siste laget med mandelbunn
Legg på litt sitronkrem, og stryk av med en palett slik at kaken blir helt jevn
Sett kaken minimum 2 timer i fryseren slik at den begynner å bli hard – gjerne natten over, eller til den skal servers
Mørk sjokoladeglasur
- 250 g mørk 75% sjokolade
- 2 + 0,8 dl kremfløte
- 60 g sukker
- 32 g glukose eller honning
Finhakk sjokoladen og smelt den i vannbad
Kok opp sukker, glukose/honning og 1 ½ dl fløte
Hell fløten i en tynn stråle ned i sjokoladen mens du rører i små sirkler med en slikkepott, slik at det dannes en emulsjon mellom sjokolade og fløte. Det er viktig ikke å bruke visp, da den lager luftbobler i glasuren. Bruk en slikkepott eller sleiv for å få en glatt og skinnende glasur
Rør inn ½ dl kald fløte for at glasuren skal bli mer skinnende
Glasuren kan oppbevares i fryseren i opptil 1 måned. Når den skal brukes igjen tines den og varmes forsiktig i vannbad på kokeplaten. eller i mikrobølgeovn på korte intervaller
Hent kaken ut fra fryseren, og sett den på en rist
Ta av kakeringen
Glaser kaken med mørk sjokoladeglasur
Sett kaken til tining før servering
Dekorer kaken med for eksempel marengs (pisk en eggehvite og 1 ss sukker til stiv marengs), aprikosmarmelade. spiselige blomster og mynteblader.
Ingen kommentarer