Epleterte er alltid en suksess hos chezENGH. Den kan serveres lun med vaniljeis, eller kald. Den smaker like godt uansett, og vil få bein å gå på, garantert. Denne oppskriften er hentet fra Eva’s franske familie. Tante Christiane har et digert epletre i hagen sin, og hver høst kommer denne epleterten på bordet med kortreiste epler.
Tertebunn
- 250 g hvetemel
- 1 klype salt
- 125 g usaltet smør
- 1 egg
- Skvett med vann
Ha alle ingrediensene i en foodprocessor.
Kjør på full fart i 3 minutter til den får konsistens som sand.
Tilsett egg og vann
Bland sammen
Kna det sammen til en klump
Legg et stort stykke kling-film på benken
Trykk deigen utover kling-filmen, ca. 1 cm tykk
Legg et nytt lag kling-film oppå
Avkjøl i 30 minutter i kjøleskap
Kjevle den kalde deigen til 2 mm tykkelse, fortsatt mellom klingfilmen ca. 25 cm i diameter
Sett en 22 cm stor bunnløs terteform på bakepapir
Fjern den ene siden med plast fra deigen, og bruk den andre til å legge deigen over formen
Løft deigen litt opp mens du trykker den ned, på innsiden av formen
Rull kjevlen over kanten for å skjære av overflødig deig
Klem deigen mot innsiden av formen slik at den når akkurat over kanten
Prikk hull i bunnen med en gaffel
Skrell 4 store epler
Stikk ut kjernene
Skjær eplene i store båter, 12 biter per eple. To kutt per kvart eple. For tynne biter gir for lite smak.
Legg eplebitene i sirkel i tertebunnen
La bitene delvis ligge på hverandre
Lag calvadossmør for å karamelliserte eplene
Calvadossmør
- 15 g usaltet smør
- 15 g sukker
- 1½ ts sitronjuice
- 7 g Calvados (valgfri)
- 1 ts melis til pynt
Smelt smøret
Tilsett en skvett sitronsaft
Tilsett litt sukker
Hell på en skvett calvados brandy (eplekonjakk)
Pensle eplene med calvadossmøret
Stek på brett midt i ovnen på 220 °C i 10 minutter
Senk temperaturen til 200 °C og stek videre i 20 minutter
Krem
- 100 g kremfløte
- 1 egg
- 50 g sukker
Ha alle ingrediensene i en bolle
Visp det lett sammen med en håndvisp
Ta terten ut av ovnen etter 20 minutter på 200 °C
Strø sukker over eplene
Hell kremen over eplene
Stek i ytterligere 10 minutter
La terten hvile i en time før den serveres.
Når terten er avkjølt drysses litt melis langs kanten
Ingen kommentarer