Sushiburgeren består av en sprø, gyllen sushiris-«bunn» smaksatt med sødme fra mirin, fersk tunfisk- og wasabi. Sammen med et lag med vineddiksmarinert agurk og reddik blir disse sliderne en skikkelig munnvanner. På toppen har vi dusjet over en salt soya-appelsinglasur og rikelig med frisk sitrus yuzu-majones. I denne retten har ve benyttet fersk, rå tunfisk, men du kan godt kjøpe ferske lakseskiver og bruke det i stedet.
Ingredienser
Risbrødet
- 250 g sushi-ris
- 1 ss perlesukker
- 1 ss risvinseddik
- 1 ss mirin – alt. risvin
- 1 ts salt
- 2 l olje til fritering
Burger
- 400 g ferskt tunfiskkjøtt – alt
- 2 vårløk
- 1 ts wasabipasta
- 1 ts majones
Soyasirup
- 100 ml soyasaus
- 1 appelsin
- 2 ss might, brunt sukker
Syltegrønnsaker
- 1 agurk
- 1 håndfull redikker
- 1 ss salt
- 120 ml risvinseddik
- 3 ss sukker
- 4 ss vann
Yuzu-majones
- 1 ss yuzu juice alt. ½ ss sitronsaft og ½ ss appelsinsaft
- 2 ss majones
- 1 ark nori
- 1 handfull sorte sesamfrø
- 1 porsjon tempura søtpotet alt. 175 g tempuramel
[hr]
Kok risen
Vask risen under kaldt rennende vann og bytt vannet flere ganger frem til vannet renner klart
Hell ut risen i en kjele med lokk
Tilsett 3,5 dl kaldt vann. Kok med lokket på
Skru varmen ned så lavt som mulig og la småkoke i 10 minutter
Ta kjelen av varmen og la stå i 15 minutter. Ikke fjern lokket siden dampen i seg selv er med å koke ferdig risen
Rist litt i kjelen nå og da
Smaksett risen
Bland sammen eddik og miri
Løs opp salt og sukker i eddik-blandingen
Rør blandingen inn i risen etter at risen har hvilt i 15 minutter
Flytt den kokte risen over i en bolle og avkjøl
Hell oljen i en kjele, og forvarm til 200 °C
Sylte grønnsakene
Skjær agurken i lange, tynne strimler med en osthøvel
Kutt reddiken i tynne, runde skiver
Strø salt på grønnsakene og la stå i 30 minutter
Ha risvinseddik, sukker og vann i en kjele og gi det et oppkok
Hell den kokende eddikblandingen over de saltede grønnsakene
Avkjøl i kjøleskap
Lage soyasirupen
Hell soyasausen, appelsinjuice og brunt sukker i en liten kjele
Kok opp på sterk varme mens du rører ofte.
Reduser væskenivået til sirupkonsistens
Forbered fisken
Skjær opp fiskskivene i veldig små terninger med en svært skarp kniv
Vask og skjær vårløken i skiver.
Ha vårløken sammen med fisken i en bolle
Bland sammen majones og wasabi.
Tilsett fiskeblandingen som bindemiddel sammen med litt salt
Press fiskefarsen sammen til 6 burgere i samme størrelse som risburgerne
Sett i kjøleskapet
Frittere ris-brødene
Form den avkjølte risen til 12 ris-pucker ca. 10 cm i diameter og 2 cm tykke. Påse at de er kompakte. Bruke fuktige hender til å gjøre dette
Senk rispuckene i varm olje å stek de i 2 minutter eller til de er gylne og sprø på utsiden
Ta de ut av oljen med en hullsleiv, og legg de på kjøkkenpapir til avrenning
Lage yuzu-majones
Visp majonesen sammen med yuzu-juicen
Finhakk nori-bladene og bland sammen
Ha i en japansk skje ved siden av under servering
Monter og server
Legg 6 risbrød utover arbeidsflaten
Legg en fersk, rå tunfiskburger på toppen av hvert brød
Anrett noen agurkskiver og reddik på toppen av hver burger for tekstur, farge og sprøhet
Hell over litt soyasirup
Legg den andre risbunnen på toppen og server straks
Garner med svarte sesamfrø og valgfrie søtpotet frites
Ingen kommentarer