Fougasse er den sør-franske broren til det italienske brødet focaccia. De to brødene har definitivt samme opphav, nemlig det fruktbare området ved Middelhavet. Generasjonene har lært å utnytte lokale råvarer, og idag er det vanlig å bake inn all verdens godsaker. Oliven, hvitløk, rosmarin og soltørkede tomater er mest vanlig, men bare fantasien setter grenser.
I sin reneste form består fougasse kun av mel, gjær, vann og salt. Men, det finnes uttalige varianter lokale tradisjoner. Hver familie har gjerne sin versjon. Da vi bodde i Provence i 2012 fikk vi vår favoritt med oliven og bacon.
[hr]
Til to brød trenger du:
- 500 g hvetemel
- ½ pk tørrgjær (6 g)
- ½ ts salt
- 2 ts sukker
- 3 dl lunket vann
- 3 ss olivenolje
- 20-30 svarte, stenfrie olivener
- 140 g stekt bacon i terninger
Ha mel, gjær, salt og sukker i en bolle.
Rør om
Bland olje og vann sammen
Tilsett væsken i det tørre – ta vare på 2-3 ss av væsken
Rør til det blir en klebrig deig
Elt deigen til den er smidig
Dekk bakebollen med en plastpose
Hev i en time
Sett ovnen på 220 °C
Del deigen i 2 like emner
Kjelve og strekk hvert emne til det er to lange leiver på ca 35 cm
Dryss oliven og bacon på halvparten av hver leiv
Pensle med litt av det resterende væsken
Brett den andre delen av leiven over fyllet og klem sammen
Kjevle ut igjen til ca 35 cm lange leiver
Skjær 3 parallelle snitt på henholdsvis høyre og venstre side
Strekk i snittene til de åpner seg
Legg brødene på hver sin stekeplate skylt i vann
Stek på øverste rille i 20-25 min, eller til brødene blir gylne og sprø
Ingen kommentarer