Kjøttboller - chezENGH
Her finner du oppskrifter på våre beste matretter, kaker og bakst!
1762
post-template-default,single,single-post,postid-1762,single-format-standard,bridge-core-2.2.8,qode-page-transition-enabled,ajax_updown,page_not_loaded,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode_popup_menu_push_text_right,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-28.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive
Kjøttboller

Kjøttboller

Kjøttboller kom trolig inn i det norske kjøkkenet via Sverige. Siden chezENGH kun ligger et steinkast fra svenskegrensa, har nabolaget vårt lange tradisjoner med svenske kjøttboller. Her har vi funnet frem en tradisjonell oppskrift som gjennom generasjoner har holdt seg så og si uendret.  I Norge er nok kjøttkaker mest vanlig, og dette var tilfelle for kjøttbolle-nasjonen Sverige også frem til 1800-tallet. Etter dette kommer kjøttbollene inn under husmannskosten. Løken ble introdusert som ingrediens først på begynelsen av 1900-tallet.

Hemmeligheten med saftige og gode kjøttboller ligger i løken, som godt kan brunes før den blandes med kjøttfarsen. Et annet knep for å få gode kjøttboller er å blande farsen med finrevne gulrøtter. Det gjør dem både safitge og gir dem til og med en aning sødme.

Du trenger

  • 1 egg
  • 1 dl helmelk (3,5% fett)
  • 1 dl strøkavring
  • 1 ts dijonsennep
  • 1 gul løk, liten, finhakket
  • 2 små gulrøtter, revet
  • 2 fedd hvitløk, knust
  • ½ ts støtt muskat
  • 1 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 500 g kjøttdeig

[hr]

Bland   melk og strøkavring, og la kavringen svelle i 10 minutter før du fortsetter.
Bland   kjøttdeigen med salt, pepper, muskat og sukker til farsen blir fast.
Tilsett   eggene og sennepen og kna til farsen blir fast igjen.
Rør   inn strøkavringsblandingen, gulrøttene, hvitløken og løken, og bland det hele sammen med hendene.
Smak   til med mer salt og pepper om du ønsker.
Vask   hendene i kaldt vann
Lag   en prøve-bolle med hendene, og stek den for å prøvesmake krydderblandingen. Juster og fortsett.
Rull   ut deigen til 35 små, fine kjøttboller.
Sett   stekpannen på full styrke, og smelt smöret.
Legg   kjøttbollene i pannen og senk temperaturen til halv styrke. Ikke legg i for mange kjøttboller av gangen, da blir pannen for kald. Maks 5-10 av gangen.
Rist   på stekepannen nå og da slik at kjøttbolene ruller rundt og holder seg runde.
Stek   kjøttbollene til de er gjennomstekte og har en sprø overflate.

Dersom du skal lage mange kjøttboller kan du steke de i langpanne i stekeovnen. Da går du frem som over, men steker kjøttbollene i en smurt langpanne på 225˚C i 5 minuter. Du kan fryse kjøttbollene. Når du skal bruke de, tiner du dem, og steker dem i smør eller margarin så får de en fin farge og smak.

Spar deg selv for masse tid ved å steke kjøttbollene i rikelig med smør og krydre med litt malt pepper. Et bra tips er å benytte sprøytepose når man skal forme kjøttbollene. Ønsker du en italiensk vri på kjøttbollene dine, tilsetter du revet sitronskall og basilikum. Det er også fullt mulig å bytte ut kjøttdeigen med kyllingfarse.

Ingen kommentarer

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: