chezENGH | Galette des rois
Her finner du oppskrifter på våre beste matretter, kaker og bakst!
6029
post-template-default,single,single-post,postid-6029,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_updown,page_not_loaded,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode_popup_menu_push_text_right,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive
Galette des rois

Galette des rois

Kongenes kake, eller galette des rois som den kalles i Frankrike er et tradisjonelt bakverk oppkalt etter de tre vise menn som besøkte jesusbarnet i Betlehem 12 dager etter jul. I det nordlige Frankrike lages den med smørdeig og mandelkremfyll.
I kaken gjemmer man en fève (bønne), som fra begynnelsen av faktisk var en bønne, men som på 1800-tallet ble erstattet av en figur i porselen og senere plast. Det er egne familietradisjoner rundt det å få den lille kongen. Den som får kakebiten med figuren tildeles tittelen dagens konge eller dronning og får bære papirkronen som følger med kaken, eller må spandere champagne ved neste familietreff. Er man riktig uheldig så kan man jo også «vinne» oppvansken!
Kaken serveres kun en gang i året, nemlig den første søndagen etter 1. januar.

INGREDIENSER

Konditorkrem

  • 4 dl melk
  • 1 vaniljestang
  • 200 g sukker
  • 60 g maisenna
  • 4 eggeplommer

Fyll

  • 75 g mykt smør
  • 75 g sukker
  • 2 små egg eller 1 stort
  • 75 g grovt mandelmel
  • 75-100 g konditorkrem
  • Evt. litt brun rom
  • Egg til pensling

Kakebunn

  • 250-300 g butterdeig

Oppskrift, Butterdeig

STEG FOR STEG

Konditorkrem

Snitt vaniljestangen og skrap ut frøene
Legg vaniljefrøene i kjelen sammen med selve vaniljestangen
Gi melken et oppkok
Pisk sammen eggeplommer og sukker
Tilsett maisenna og bland
Ta ut vaniljestangen fra melken
Hell melken over eggeblandingen og bland godt
Hell blandingen tilbake i kjelen
Kok i 2 minutter mens du rører godt hele tiden. Kok og rør til kremen tykner og blir glatt og smidig.
Avkjøl kremen

Sett stekeovnen på 180 °C

Krem

Pisk sammen smør og sukker, til lys og luftig krem
Pisk inn ett og ett egg, og vend inn mandelmel
Rør inn eggekrem, og smak evt. til med rom
Fyll over i en sprøytepose

Montering

Galette des roisDel butterdeig i to og kjevle ut hver del i en sirkel på 24 cm.
Legg bakepapir i bunnen av en 24 cm springform (vi bruker ikke selve ringen rundt, kun bunnen)
Legg den ene deigen oppå springformbunnen
Sprøyt kremen oppå deigbunnen. Begynn i midten og sprøyt ut i sirkler. La det stå igjen ca. 1 ½ cm. rundt kanten (det vil si ikke dekk hele bunnen med krem).
Legg den andre butterdeigbunnen over.
Pensle kanten med egg og klem sammen bunn og topp med en gaffel, slik at det blir en helt tett kake.
Pensle med egg på toppen (1-2 penslinger) og lag et ”stjernemønster ”, bruk en liten, ikke alt for spiss kniv til å risse i penslingen og litt ned i deigen. Ikke skjær igjennom toppen!
Stek i ca. 1 time, på nederste rille.

Galette des rois
Ingen kommentarer

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: